4 Eylül 2013 Çarşamba

Thasos Adası / Yunanistan - Panagia


Şimdi anlatacağım yer, Thasos Adası'nın çok şirin bir köyü... Burayı Aliki'ye giderken keşfetmiştik, resmen bayıldık...  Eleni Restaurant var yol üzerinde.. Yemekleri gayet leziz. Zaten tabelalara da Türkçe yazmışlar Kuzu Çevirme, Tavuk Çevirme, Kabak - Patlıcan Kızartması, Zeytinyağlı Yaprak Sarma bile var..



İşte eğlenceli grubumuz huzurlarınızda :)

Köyde çok güzel hediyelik eşya alınacak şirin mi şirin dükkanlar var.. Sıkılmadan bol bol vakit geçirebileceğiniz bir yer Panagia....

Zaten tesadüfen oradan geçseniz dahi, enerjisi sizi buyur edecek ve birden kendinizi arabayı park ederken bulacaksınız... Üstelik bundan eminim ;)

3 Eylül 2013 Salı

Thasos Adası - Yunanistan - Despina Gekas

Despina Gekas, Trabzon'da büyükannesi ve büyükbabası tarafından büyütülmüş, daha sonra anavatanı Yunanistan Kavala'daki köyüne dönmüş, oradan da Thasos'a gelin gelmiş.. Anadolu şivesiyle Türkçe konuşan Yunan kadını, dünya tatlısı Despina.. 


Ben ve Despina Gekas


Gekas Restaurant'a yine tavsiye üzerine gittik. Skala Rachoniou bölgesinde bulunan mekanın alt katı market, üst katı ise restaurant. Ama özellikle vurgulamak istediğim şey: gerçekten tertemiz bir mekan.. Yunanistan'da en dikkat edilmesi gereken konu temizlik... Maalesef temizlik konusunda her işletme sahibi bilinçli değil :(



Sevgili Despina'nın yanında Rus bir çalışanı var, yanda gördüğünüz Borç Çorbası da onun eseri... Rus misafirler sürekli istek yapıyormuş, bunun üzerine menüye bu çorbayı da eklemişler...

Despina'nın Türk olduğumuzu öğrendiğinde gösterdiği içtenliği burada anlatamamanın üzüntüsünü yaşıyorum. Ama bunun için ancak bir önerim olabilir; Thasos'a giderseniz, lütfen mekanına giderek, yemek yiyin ve kendinizi tanıtın.. :)

Bize bütün leziz yemeklerini sundu, her şeyi silip süpürdük.. Balık, kalamar, salata..  çocuklar köfte yediler, her şey muhteşemdi..

Bir de hüzünlü hikayesini paylaştı bizimle..

Öncelikle size bir Yunan geleneğinden söz etmek istiyorum. Yol kenarlarında kilise maketleri gözünüze çarpacak. Bunların anlamı, gördüğünüz yerde bir trafik kazası gerçekleşmiş olup, o gördüğünüz maket kazada vefat eden kişinin anısına ailesi tarafından yaptırılmıştır. Despina'nın 2 evladından biri de market çıkışında bir kazada vefat ettiğinde daha 7 aylık evliymiş, üstelik eşi de hamileymiş.. 



Bu fotoğrafı Despina ile tanışmadan önce çekmiştim, çünkü gelenekleri bana çok ibret verici gelmişti.. Hayat hikayesini anlatırken, evlatlarından, bu acı hikayeden ve gelenekleri sebebiyle yaptıklarından bahsettiğinde, bu fotoğrafı zaten önceden çektiğim için resmen kanım dondu :(  

Şu anda aynı oğluna benzeyen bir torunu var.. Gelini ise tekrar evlenmiş...

Despina bu yaşadığı acı olaydan sonra artık hiç sirtaki yapmıyor.. 

Tatlı kadın Despina... Seni hiç unutmayacağım .... <3