4 Eylül 2013 Çarşamba

Thasos Adası / Yunanistan - Panagia


Şimdi anlatacağım yer, Thasos Adası'nın çok şirin bir köyü... Burayı Aliki'ye giderken keşfetmiştik, resmen bayıldık...  Eleni Restaurant var yol üzerinde.. Yemekleri gayet leziz. Zaten tabelalara da Türkçe yazmışlar Kuzu Çevirme, Tavuk Çevirme, Kabak - Patlıcan Kızartması, Zeytinyağlı Yaprak Sarma bile var..



İşte eğlenceli grubumuz huzurlarınızda :)

Köyde çok güzel hediyelik eşya alınacak şirin mi şirin dükkanlar var.. Sıkılmadan bol bol vakit geçirebileceğiniz bir yer Panagia....

Zaten tesadüfen oradan geçseniz dahi, enerjisi sizi buyur edecek ve birden kendinizi arabayı park ederken bulacaksınız... Üstelik bundan eminim ;)

3 Eylül 2013 Salı

Thasos Adası - Yunanistan - Despina Gekas

Despina Gekas, Trabzon'da büyükannesi ve büyükbabası tarafından büyütülmüş, daha sonra anavatanı Yunanistan Kavala'daki köyüne dönmüş, oradan da Thasos'a gelin gelmiş.. Anadolu şivesiyle Türkçe konuşan Yunan kadını, dünya tatlısı Despina.. 


Ben ve Despina Gekas


Gekas Restaurant'a yine tavsiye üzerine gittik. Skala Rachoniou bölgesinde bulunan mekanın alt katı market, üst katı ise restaurant. Ama özellikle vurgulamak istediğim şey: gerçekten tertemiz bir mekan.. Yunanistan'da en dikkat edilmesi gereken konu temizlik... Maalesef temizlik konusunda her işletme sahibi bilinçli değil :(



Sevgili Despina'nın yanında Rus bir çalışanı var, yanda gördüğünüz Borç Çorbası da onun eseri... Rus misafirler sürekli istek yapıyormuş, bunun üzerine menüye bu çorbayı da eklemişler...

Despina'nın Türk olduğumuzu öğrendiğinde gösterdiği içtenliği burada anlatamamanın üzüntüsünü yaşıyorum. Ama bunun için ancak bir önerim olabilir; Thasos'a giderseniz, lütfen mekanına giderek, yemek yiyin ve kendinizi tanıtın.. :)

Bize bütün leziz yemeklerini sundu, her şeyi silip süpürdük.. Balık, kalamar, salata..  çocuklar köfte yediler, her şey muhteşemdi..

Bir de hüzünlü hikayesini paylaştı bizimle..

Öncelikle size bir Yunan geleneğinden söz etmek istiyorum. Yol kenarlarında kilise maketleri gözünüze çarpacak. Bunların anlamı, gördüğünüz yerde bir trafik kazası gerçekleşmiş olup, o gördüğünüz maket kazada vefat eden kişinin anısına ailesi tarafından yaptırılmıştır. Despina'nın 2 evladından biri de market çıkışında bir kazada vefat ettiğinde daha 7 aylık evliymiş, üstelik eşi de hamileymiş.. 



Bu fotoğrafı Despina ile tanışmadan önce çekmiştim, çünkü gelenekleri bana çok ibret verici gelmişti.. Hayat hikayesini anlatırken, evlatlarından, bu acı hikayeden ve gelenekleri sebebiyle yaptıklarından bahsettiğinde, bu fotoğrafı zaten önceden çektiğim için resmen kanım dondu :(  

Şu anda aynı oğluna benzeyen bir torunu var.. Gelini ise tekrar evlenmiş...

Despina bu yaşadığı acı olaydan sonra artık hiç sirtaki yapmıyor.. 

Tatlı kadın Despina... Seni hiç unutmayacağım .... <3 

28 Ağustos 2013 Çarşamba

Thasos Adası / Yunanistan - Merkez

Thasos'a vardığınızda aracınıza kadar gelip, reklam amaçlı harita dağıtıyorlar, bu haritada tüm plajları görme imkanınız oluyor. Elbette plajlarla ilgili sonsuz seçenek var, ben sizlere en popüler olanlarını ve bizzat gittiklerimi yazdım. Eksik kalan yerleri de önümüzdeki yıllarda tamamlamayı düşünüyorum ;) örneğin önümüzdeki yıl Yunanistan'ın başka adalarını görmeyi planlamamıza rağmen Thasos'a da uğramayı düşünüyoruz ve bu gerçekleşirse Makryammos (veya Makriammos) plajından başlayabiliriz diye düşünüyorum. Tekneyle önünden geçtiğimizde, eğlenceli bir ortam varmış gibi gördüm ama uğramaya fırsat olmadı.

Şimdi biraz da aynı zamanda liman olan Merkez'den bahsetmek istiyorum.  Konaklamanızı burada yani Thasos merkezde bir otelde yapmanızı öneririm. Böylece gündüzleri aracınızla plajları dolaşır, akşamları da araçsız çıkar ve ouzo'nuzu rahat rahat içersiniz ;)

Bu arada plajlara alternatif olarak Merkez'de Liman'dan tekne turlarına da katılmanızı öneririm. Bizim katıldığımız firmanın turla ilgili  (Eros II) 2 seçeneği vardı; her 2 turda da öğle yemeği dahil, içecekler hariç..




1) Beautiful Bays (kişibaşı 25 Euro, 12 yaş ve altı 15 Euro) Salı, Perşembe, Cuma, Cumartesi
2) Island Tour (kişibaşı 30 Euro, 12 yaş ve altı 15 Euro) Çarşamba ve Pazar

Teknede bizim Bodrum'daki tekne turlarında olduğu gibi eğlenceli, kaynaşmalı bir ortam olmuyor, kaptan sadece rutuna bakıyor ve yemek hazırlıyor, miço da demir atıyor.. öyle misafirleri eğlendirme misyonu gütmüyorlar, haberiniz olsun :)

Gelelim Thasos merkeze; burada klasik hediyelik eşya alabileceğiniz bir çok dükkan var ama biz bir dükkana taktık kafayı... 







İstediğiniz her türlü yazı, baskı vs. 30 dak. içinde klasik bir t-shirt üzerine basılarak, sahibinin sihirli makasıyla tasarım t-shirt haline dönüşüveriyor. Fiyat: 18 Euro. Hazırda orada bulunan t-shirtlerden de alsanız, kendi istediğinizi de yaptırsanız fiyatı aynı, değişmiyor..




Thasos merkezde ve genel olarak adanın her yerinde öyle çılgınlar gibi gece hayatı yok, bol bol deniz ürünleri yiyeceğiniz restaurantlar, frappe içeceğiniz cafeler, hızlı hızlı atıştıracağınız souvlaki'ciler ve güzelliği tamamen şansınıza kalmış tavernalar var.. haberiniz ola...

Taverna demişken, orada tanışarak çok sevdiğimiz ve tesadüfen Trabzon'da büyüdüğünden Türkçe'yi de gayet iyi anlayan ama az konuşabilen çok cici bir hanımefendi olan Despina Gekas... cümleyi burada kestim zira çok uzadı :P  (bu hanımefendi ayrı bir yazımın konusu olacak) Her neyse kendisine sorduk, bize iyi bir taverna önersin diye... bizi Rachoni'de bir tavernaya gönderdi... bildiğiniz düğün salonu :( berbat ötesi... hem yemekler, hem de şarkılar açısından çok kötüydü.. Ama yerel halk tüm masaları hınca hınç doldurmuştu.. yani onlar mutluydu...ama biz, çok sıkıldık gerçekten.. Oysa ben daha önce bir turla Selanik'te bir tavernaya gitmiştim, müthiş eğlenceli geçmişti doğrusu...Maalesef burada o şansı yakalayamadık... Ne yapalım, bir dahaki sefere artık...


Dip not: Menülerdeki çorba fiyatlarını görünce şok oldum, çünkü neredeyse ana yemekle aynıydı. Sipariş ettiğimde gördüm ki 3 kişi rahatlıkla doyar, çorba kaseleri öyle kocaman ki, ye ye bitmedi... Tavuklu Şehriye Çorbası gayet lezizdi, değdi doğrusu... 



27 Ağustos 2013 Salı

Thasos Adası / Yunanistan - La Scala Beach

Aynı zamanda beach party organizasyonlarının da yapıldığı kaliteli tesislerden biri.. Diğer plajlardan farklı olarak, içerisinde havuz ve bar da mevcut. 




Burada da loca tutmak daha mantıklı olduğundan öyle yaptık.. Yiyecek ve içecekler locanıza servis ediliyor, çok keyifli bir ortam.. E deniz zaten harika, daha ne olsun?




Tesiste tenis, beach volley oynayabileceğiniz oyun alanları da mevcut; haberiniz olsun...

Thasos Adası / Yunanistan - Paradise Beach




Sıradaki plaj olan Paradise eğer dalgasız bir güne denk geldiyseniz, gerçekten muhteşem.. biraz sığ başlangıçla birlikte, ilerleyince çok güzel..  ne yosun, ne bulanıklık, tek kelimeyle harika.. ama biz 2.kez gittiğimizde dalgaya denk geldik. Dalga varken yüzmek mümkün olmadığı gibi yosun ve çeşitli bitkiler bana göre denizi çok sevimsizleştiriyor.. Ama dalgaların içine dalarak eğlenenler yok muydu? aşırı çoktu ;)



Restauranttan görünüş





Bu plajda 1 şemsiye ve 2 şezlong 1 set olarak isimlendirilmiş ve normalde 9 Euro olması gerekirken 7 Euro. 

Yunanistan'ın kahvaltısının genel olarak zayıf olduğunu düşünürsek; buranın kahvaltı çeşitleri ve her türlü yiyecek bulunan menüleri oldukça zengin.  Taze sıkılmış portakal suyu ve omletlerini tavsiye derim.





Sebzeli Omlet







Bu arada genel olarak tüm yiyecek mekanlarında menüde yazmayan bir şey istediğinizde (örneğin yoğurt) asla yardımcı olmuyorlar! Yoksa yok, müşteri memnuniyeti önemli değil... 














Portakal Suyu

















Bir de yemek yerken arılar rahat bıraksa  :(

















Thasos Adası / Yunanistan - Aliki Beach


Sırada 2. favori plajım var.. Bu da ALIKI BEACH.


Buraya geldiğinizde kendinizi Türkiye'de bir tatil beldesinde hissedebilirsiniz. Çünkü plajın (abartmıyorum) % 90'ı Türk turistlerden oluşuyor. Plajda 4-5 adet restaurant mevcut olup, her restaurant'ın önünde şezlong ve şemsiyeler bulunmakta. Hangi restaurant'ın önündeki şezlonglara oturduysanız, öğle yemeğinizi de orada yemeniz gerekiyor. Çünkü şezlonglar ücretsiz ve ancak bu şekilde kullanmanıza izin veriliyor..






Bu plajın diğer özelliği de 2 koydan oluşmasının yanı sıra, arka tarafında bir müze olması. Müzeli kısımda bulunan koy, diğerine göre çok daha sakin.  

Plajın sol tarafındaki dağlık kısımdan mermer yatağına doğru yürüyüş yaparak, fotoğraftaki koya tekneden atlıyormuş gibi atlayabilirsiniz.










Mermerlere gideceğiniz bölümde koca koca taşların üzerinden atlayarak, oldukça maceralı ama bir o kadar da eğlenceli bir yolculuk yapacağınızı da belirteyim :)














Bu şirin taş ev de müze tarafında bulunmakta.
Aliki'nın girişinde bulunan kantin
Dip not: Aliki yakınlarında yol üzerinde ziyaret edebileceğiniz bir manastır var ve oldukça ilgi görüyor, bilgilerinize

26 Ağustos 2013 Pazartesi

Thasos Adası / Yunanistan - Marble / Saliara Beach

Evet sıra geldi en en en bayıldığım beach Marble Beach'e... veya diğer adı Saliara Beach... Burası hani şu balayı çiftlerinin gittiği Bora Bora veya Seyşeller gibi beyaz kum, turkuaz deniz, kendine has bir koy olup, diğer beachlerden farklı olarak kendi canlı DJ'i olan ve dolayısıyla gençlerin de tercih ettiği gayet eğlenceli ve muhteşem güzel bir beach.. 

Bir dip not; buraya gelmemizi bir arkadaşım önermişti, bize sadece "yolları berbat ama değer" demişti, biz de bu yüzden berbat yola gayet hazırlıklıydık.. Ne kadar berbat olabilir dedik... toprak yol.. ama berbat kelimesi az kalır... buraya Thasos merkezde limandan taxi boatlarla da ulaşmanız mümkün.. Deniz dalgalı olmadığı sürece her gün bot var, dönüşte de sizi bıraktıkları gibi alıyorlar.. Hiç arabanızı bu berbat yola sokmanıza gerek yok, ama burayı da mutlaka görün derim...





DJ Türk olduğunuzu anlayınca Türkçe şarkılar da çalıyor, grup halinde de gittiyseniz, müthiş eğlenceli geçeceğine eminim :)
Öğlen atıştırmak için menülerinde fazla seçenek olmamakla birlikte yerel yiyeceklerinden souvlaki (tavuk veya pork seçenekleriyle) gayet leziz.. Denemenizi tavsiye ederim.


Bu arada mekanda localar mevcut, eğer önceden rezervasyon yaptırma imkanınız varsa ve de kalabalık gittiyseniz localarda kalmanız çok mantıklı, hiç de öyle yüksek paralar ödemiyorsunuz, sadece bir şeyler içseniz dahi locayı tutmanıza değiyor. Çok popüler bir yer olduğu için, sabah erkenden şezlong ve şemsiyeler doluyor bu yüzden  ve eğer grubunuzla ayrı ayrı yerlerde oturma durumuyla karşı karşıya kalabilir, ya da şemsiye ve şezlongsuz kuma oturabilirsiniz ki fena bir durum :)



25 Ağustos 2013 Pazar

Thasos Adası / Yunanistan - Golden Beach

İlk durağımız Golden Beach; burası daha çok kampçıların ve karavancıların mekanı denilebilir. Tabii ki bizim gibi dışarıdan  gelen misafirler de geliyor ancak, ben şahsen diğer beachleri de gördükten sonra buraya 2. kez gelmeyi hiç düşünmedim bile...





Plajda şemsiye ve şezlongların zincir ve asma kilitle bağlı olduğunu gördüğünüzde şaşırmayın, o gördükleriniz kamp ve karavanda kalan kişilere ait, fakat sahil boyunca devam ederseniz, dışarıdan gelenler için de belli bir ücret karşılığı kullanabileceğiniz günlük şezlonglar mevcut.  Deniz turkuaz rengi ancak dalgalı bir güne denk geldiyseniz su yüzeyindeki otlarla birlikte yüzmeye hazır olun :)

Ayrıca sahilde yemek yerken canlı Greek müziği dinleyebileceğiniz şirin bir Cafe de mevcut.





23 Ağustos 2013 Cuma

Thasos Adası / Yunanistan - Seyahat Hazırlıkları

Bu yıl bayramda yaz tatili modasına biz de uyduk.. Türkiye'deki uçuk kaçık fiyatlara inat, hem yurt dışına çıkmış olduk hem de turkuaz rengi birbirinden güzel beach'lerin muhteşem serin sularında yüzdük...

Yunanistan'ın Thasos Adası mevkii olarak Kavala'ya yakın olduğundan ve de henüz bir teknemiz olmadığından  ("kiralasaydınız" diye düşünmüş olabilirsiniz, ancak bunu hiç düşünmedik, çünkü 2 aile bu planı yaptık ve sürekli teknede olma fikri aklımıza bile gelmedi doğrusu) kara yoluyla gitmek daha mantıklı olacaktı. O yüzden önce arabamızla ilgili işlemleri yaptık. Bunun için öncelikle uluslararası ehliyet gerekiyor. Mevcut ehliyetinizi Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nda (www.turing.org.tr) 350,00 TL karşılığında (2013 yılı) 1 yıllığına uluslararası hale getiriyorsunuz. 1 yıl sonra tekrar uzatmak istediğinizde bir indirim uygulandığını da öğrenmiş bulunuyoruz. Bu işlemin aynı zamanda İpsala 'da da yapıldığını duydum ama yanınızda vesikalık fotoğraf bulundurmazsanız bayağı zor anlar yaşayabilirsiniz, çünkü sınır kapısında fotoğrafçı olmadığından şehir merkezine gitmek zorundasınız, eğer mesai saatleri dışına denk gelirseniz fotoğrafçı 10 TL yerine 50 TL alıyormuş diye duyum aldım. 

Daha sonra  sigortacınıza yurtdışında geçerli yeşil trafik poliçesi (sertifika) düzenletmeniz gerekiyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak eğer aracınızın kasko poliçesi varsa ona da  yurtdışı teminatı ekletebilirsiniz. Bu poliçelerin toplam tutarı tatil gün sayınıza göre değişmekle birlikte 10 gün için yaklaşık 250-350 TL tutacaktır.

Aracınızın vergi borcunun bulunmaması gerekli olup, araç sahibi seyahate katılmayacaksa noterden vekalet vermesi gerekmektedir.

Schengen vizeleriniz de varsa artık seyahat için hazırsınız demektir. Harç pulunu sınırda da temin edebilirsiniz (kişibaşı 15 TL) İpsala'da pasaport ve araç evraklarının kontrolü bittikten sonra Hellenic Duty Free'ye uğramayı unutmayın :)

Son güne kadar adaya Kavala'dan feribotla geçmeyi planlarken, son gece Kavala'ya gelmeden Keramoti'den feribota binmemizin daha iyi olacağını düşündük ve öyle de yaptık. Yol yaklaşık 450 km, sürüyor.





Önsöz

Merhaba :)

Gezi bloglarından yararlanmaktan büyük keyif alan bir birey olarak, dedim ki neden ben de bir blog açarak deneyimlerimi paylaşmayayım? Böylelikle hem anılarımı kalıcı hale getirerek ben mutlu olacağım, hem de yazdıklarım birilerinin işine yarayacak... Ne mutlu bana o halde.. 

Geçmişteki gezilerimde, buraya yazmak gibi bir amacım olmadığından, eksik bilgi aktarabileceğimi düşünerek, 18 Ağustos 2013 tarihinde döndüğüm son tatilimdeki Yunanistan / Thasos Adası notlarımla başlıyorum dünyamı size açmaya... E hadi bakalım hayırlı olsun ;)

Sevgilerimle,

Sevinç Önver