23 Ağustos 2013 Cuma

Thasos Adası / Yunanistan - Seyahat Hazırlıkları

Bu yıl bayramda yaz tatili modasına biz de uyduk.. Türkiye'deki uçuk kaçık fiyatlara inat, hem yurt dışına çıkmış olduk hem de turkuaz rengi birbirinden güzel beach'lerin muhteşem serin sularında yüzdük...

Yunanistan'ın Thasos Adası mevkii olarak Kavala'ya yakın olduğundan ve de henüz bir teknemiz olmadığından  ("kiralasaydınız" diye düşünmüş olabilirsiniz, ancak bunu hiç düşünmedik, çünkü 2 aile bu planı yaptık ve sürekli teknede olma fikri aklımıza bile gelmedi doğrusu) kara yoluyla gitmek daha mantıklı olacaktı. O yüzden önce arabamızla ilgili işlemleri yaptık. Bunun için öncelikle uluslararası ehliyet gerekiyor. Mevcut ehliyetinizi Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nda (www.turing.org.tr) 350,00 TL karşılığında (2013 yılı) 1 yıllığına uluslararası hale getiriyorsunuz. 1 yıl sonra tekrar uzatmak istediğinizde bir indirim uygulandığını da öğrenmiş bulunuyoruz. Bu işlemin aynı zamanda İpsala 'da da yapıldığını duydum ama yanınızda vesikalık fotoğraf bulundurmazsanız bayağı zor anlar yaşayabilirsiniz, çünkü sınır kapısında fotoğrafçı olmadığından şehir merkezine gitmek zorundasınız, eğer mesai saatleri dışına denk gelirseniz fotoğrafçı 10 TL yerine 50 TL alıyormuş diye duyum aldım. 

Daha sonra  sigortacınıza yurtdışında geçerli yeşil trafik poliçesi (sertifika) düzenletmeniz gerekiyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak eğer aracınızın kasko poliçesi varsa ona da  yurtdışı teminatı ekletebilirsiniz. Bu poliçelerin toplam tutarı tatil gün sayınıza göre değişmekle birlikte 10 gün için yaklaşık 250-350 TL tutacaktır.

Aracınızın vergi borcunun bulunmaması gerekli olup, araç sahibi seyahate katılmayacaksa noterden vekalet vermesi gerekmektedir.

Schengen vizeleriniz de varsa artık seyahat için hazırsınız demektir. Harç pulunu sınırda da temin edebilirsiniz (kişibaşı 15 TL) İpsala'da pasaport ve araç evraklarının kontrolü bittikten sonra Hellenic Duty Free'ye uğramayı unutmayın :)

Son güne kadar adaya Kavala'dan feribotla geçmeyi planlarken, son gece Kavala'ya gelmeden Keramoti'den feribota binmemizin daha iyi olacağını düşündük ve öyle de yaptık. Yol yaklaşık 450 km, sürüyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder